La col·laboració entre professionals i ciutadania, factor clau per fer visibles i útils les dades de salut

16 jul.

CrisRibasCristina Ribas, Presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Professora de Periodisme a Internet, Universitat Pompeu Fabra

L’AQuAS i l’ACCC han organitzat fa poc un taller de visualització de dades adreçat a tècnics de salut i a periodistes científics. El resultat de la sessió ha estat engrescador i enriquidor per ambdós perfils. Sense dubte, la compartició de coneixement entre disciplines incentiva la innovació i el creixement professional.

La sessió, impartida per Eva Domínguez i Paula Guisado, va mostrar exemples de visualització aplicats, sobre tot en periodisme, però les institucions, cada cop més, estan avançant en aquesta mateixa línia. I és que la ciutadania poques vegades sap com interpretar i tractar les dades que té a la seva disposició sinó s’acompanyen de gràfics i eines interactives. L’Observatori del Sistema de Salut, per exemple, fa un gran esforç en aplegar en un sol portal totes les dades de la xarxa d’institucions catalanes i, com va explicar Anna Garcia Altés, estan investigant com usar les eines de visualització per donar un millor servei.

Els periodistes, per la seva banda, són majoritàriament autodidactes ja que el periodisme de dades és una disciplina molt nova i encara experimental a les facultats. Tot i això, alguns mitjans propers ja han començat a incorporar petits departaments i laboratoris on s’elaboren productes destacats: La Vanguardia i El Mundo en són exemples. El Periódico també ha posat en marxa algunes iniciatives, com Fuga2 on es van utilitzar aquestes eines per explicar l’èxode de científics i científiques fora del país. Internacionalment són molt conegudes les aportacions del New York Times, el britànic The Guardian o La Nación a Argentina. A casa nostra, a més, periodistes i programadors han creat empreses especialitzades com Data’n Press i s’organitzen anualment jornades al CCCB conjuntament amb l’Open Knowledge Foundation.

La col·laboració entre l’administració, periodistes i programadors, juntament amb organitzacions ciutadanes, pot donar encara molt més de si. Es tracta que cadascú aporti el que millor sap fer i confiï en els altres amb una finalitat clara. Les dades són molt vistoses si es mostren en especials multimèdia com els esmentats però, a vegades, es perd el valor de la utilitat per als ciutadans. Nous projectes en aquest sentit van prenent forma, com per exemple a Uruguay “A tu Servicio”, plataforma que permet comparar indicadors per prendre decisions sobre canvi de centres sanitaris i altres qüestions. És fruït d’una col·laboració entre el Ministerio de Salud Pública d’Uruguay, l’associació DATAUY i el suport de la Fundació Avina. Més de 30.000 persones van poder comparar i triar gràcies a aquesta plataforma que ha estat finalista dels Open Data Awards 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.