Central de Resultats. Àmbit d’atenció primària. Dades 2014.

13 ag.

Anna Garcia-AltésAnna García-Altés, Responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya

Aquest informe presenta els resultats de tots els equips d’atenció primària (EAP) del SISCAT per a l’any 2014. L’estructura dels informes d’aquest any és lleugerament diferent de la dels anys anteriors. S’ha optat per tractar menys temes, però més concrets i amb més profunditat. També s’ha fet un esforç especial per incloure indicadors d’avaluació de les cures infermeres, una àrea fins ara poc tractada en els informes de la Central de Resultats, i indicadors nous provinents de registres fins ara no analitzats en els informes. Alguns exemples d’aquests indicadors són el percentatge de pacients diabètics amb diagnòstics d’infermeria relacionats o els indicadors relatius al CMBD-UR. Tot i això, les taules amb els valors de tots els indicadors centre per centre –el tret diferencial de la Central de Resultats– segueixen presents. Com a altres anys, tots els informes inclouen experiències innovadores que permeten obtenir bons resultats assistencials, incloses a l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya, així com l’opinió de persones expertes.

El 75,0% de la població assignada a un EAP va ser atesa pel seu equip com a mínim una vegada; i en el cas de la població de 75 anys o més, el 96,2%. L’any 2014, els EAP van fer 44.728.296 visites, que suposen una mitjana de 7,6 visites per persona atesa.

Pel que fa a l’adequació de les activitats dels EAP, la taxa d’urgències hospitalàries, que inclou hospitals i CUAP, està disminuint tot i que segueix en nivells alts: ha passat de 471,0 per 1.000 persones a 428,0. D’aquestes, un 67,1% són de nivell 4 i 5, és a dir, situacions de menor urgència i situacions no urgents. Les hospitalitzacions potencialment evitables es mantenen estables, amb valors relativament elevats, tant globals com per MPOC o ICC. La variabilitat en aquest indicador indica la possibilitat de millora que hi ha en els resultats d’alguns dels equips. Pel que fa a la prescripció farmacèutica, el percentatge de pacients polimedicats se situa en el 0,05%, valor relativament estable en els darrers anys, després de totes les polítiques de contenció de la despesa farmacèutica i d’adequació de la prescripció. CR Atenció primària

L’efectivitat de l’atenció primària en diabetis mellitus de tipus 2 és bona. L’any 2014, la prevalença de diabetis atesa a l’atenció primària va ser del 9,1% en la població assignada de 15 anys i més. Tot i això, un 10% dels EAP han informat prevalences de diabetis inferiors al 4,9%, el que probablement denota problemes de registre que podrien ser millorables i que permetrien tenir un coneixement més acurat d’aquesta malaltia. Pel que fa al seu tractament, un 71,6% dels pacients diagnosticats de diabetis a l’atenció primària ha estat tractat amb fàrmacs antidiabètics no insulínics.

Pel que fa a les cobertures vacunals, la de la població infantil es manté a nivells elevats i mostra poca variabilitat entre EAP; la cobertura de la vacunació antigripal, en canvi, té tendència a disminuir progressivament i enguany se situa per sota del 50% de la població de 60 anys o més (48,5%). D’altra banda, la cobertura del programa ATDOM, tan oportú per a pacients crònics complexos, ha augmentat lleugerament (del 9,5% l’any 2012 al 10,3% l’any 2014), tot i que s’observa una gran variabilitat entre EAP. Pel que fa a les dues recomanacions del projecte Essencial. Afegint valor a la pràctica clínica (http://essencialsalut.gencat.cat) que monitora la Central de Resultats, el consum d’IBP segueix en valors elevats i molt semblants al 2013. En canvi, el percentatge de dones amb tractament a llarg termini amb bifosfonats s’ha reduït encara una mica més, situant-se en el 3,5% l’any 2014, i reflecteix totes les actuacions que s’han portat a terme per part dels professionals, societats mèdiques, proveïdors de serveis i programes de suport a la millora de la pràctica clínica.

Com a altres anys, l’anàlisi dels resultats d’aquest informe pot aprofundir-se mitjançant l’aplicatiu de la Central de Resultats i els fulls de càlcul dinàmics disponibles al lloc web de l’Observatori (http://observatorisalut.gencat.cat), així com mitjançant els fitxers de dades obertes que, complint amb els estàndards internacionals del W3C, es posen a disposició de tothom al lloc web de la Generalitat de Catalunya (http://dadesobertes.gencat.cat/ca). Finalment, i com l’any passat, s’ha publicat un resum dels resultats en forma d’infografia

Aquest informe, i totes les dades que s’hi presenten, poden trobar-se al web de l’Observatori: http://observatorisalut.gencat.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.