Central de Resultats. Àmbit sociosanitari. Dades 2014.

20 ag.

Anna Garcia-AltésAnna García-Altés, Responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya

Aquest informe presenta els resultats de tots els centres sociosanitaris del SISCAT per a l’any 2014. L’estructura dels informes d’aquest any és lleugerament diferent de la dels anys anteriors. S’ha optat per tractar menys temes, però més concrets i amb més profunditat. Com l’any passat, es presenten resultats fruit del creuament de la informació dels conjunts mínims bàsics de dades d’hospitalització d’aguts i de recursos sociosanitaris, que permeten avaluar la coordinació entre nivells assistencials i derivació precoç a un recurs de convalescència. Les taules amb els valors de tots els indicadors centre per centre –el tret diferencial de la Central de Resultats– segueixen estant presents. Com a altres anys, tots els informes inclouen experiències innovadores que permeten obtenir bons resultats assistencials, incloses a l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya, així com l’opinió de persones expertes.

L’any 2014 una quarta part de l’activitat d’internament sociosanitari correspon als diagnòstics de fractura de coll de fèmur, ictus, insuficiència cardíaca congestiva i malaltia pulmonar obstructiva crònica. Set de cada deu pacients ingressats per aquests diagnòstics s’atenen a les unitats de convalescència, on representen el 29,5% de l’activitat total. La coordinació entre nivells assistencials afavoreix la derivació precoç a un recurs de convalescència i l’inici precoç de la rehabilitació, especialment a les unitats de convalescència. L’estada mediana de les persones amb fractura de coll de fèmur derivades a l’alta a un servei sociosanitari ha estat de 10 dies a l’hospital d’aguts i de 41 dies a convalescència; per l’ictus les estades són de 12 dies a l’hospital d’aguts i 41 dies a convalescència. El percentatge de persones que han millorat el seu estat funcional durant l’ingrés en un recurs de convalescència ha estat del 43,9%, i el percentatge de persones amb destinació a domicili és del 69,3% (en el cas particular de la fractura de fèmur és del 76,6%).

CR SociosanitariL’any 2014, 6 de cada 10 defuncions en unitats de cures pal·liatives i en equips del PADES tenien diagnòstic de càncer; aquesta proporció en llarga estada és del 21,5%, del 12,3% en convalescència i del 44,9% en UFISS. La mitjana de dies d’estada de les persones que moren en unitats de cures pal·liatives és de 6 dies, i de 8 en el cas dels pacients oncològics; en el cas dels equips del PADES és de 34 dies en el total de pacients atesos, essent 42 dies en el cas dels pacients oncològics.

 

Durant el 2014 els deliris, les demències i altres trastorns cognitius i amnèsics van representar el diagnòstic principal del 32% dels episodis sociosanitaris d’hospitalització de dia i el 16% dels episodis de llarga estada. L’estada mitjana d’aquestes persones sobrepassa els 210 dies en tots dos tipus de recursos. Els indicadors de la Central de Balanços de les entitats sociosanitàries del SISCAT per a l’any 2013 relatius a rendibilitat d’ingressos, rendibilitat econòmica, recursos generats positius i ingrés per unitat produïda han empitjorat lleugerament, mentre que el cost per unitat produïda i la productivitat milloren respecte a l’any 2012. La solvència ha millorat i l’endeutament ha disminuït respecte a l’exercici 2012.

Com a altres anys, l’anàlisi dels resultats d’aquest informe pot aprofundir-se mitjançant fulls de càlcul dinàmics disponibles al lloc web de l’Observatori (http://observatorisalut.gencat.cat), així com mitjançant els fitxers de dades obertes que, complint amb els estàndards internacionals del W3C, es posen a la disposició de tothom al lloc web de la Generalitat de Catalunya (http://dadesobertes.gencat.cat/ca). Finalment, i com l’any passat, s’ha publicat un resum dels resultats en forma d’infografia.

Aquest informe, i totes les dades que s’hi presenten, poden trobar-se al web de l’Observatori http://observatorisalut.gencat.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.