Les lliçons que vam aprendre d’en Cy Frank

26 març

Cy FrankCyril Frank, o Cy, com li agradava que l’anomenessin, era un visionari amb vocació transformadora que va fer molt per la sanitat i salut dels habitants d’Alberta i del Canadà. Cirurgià de professió, sempre es va interessar per reptes molt semblants als d’AQuAS en quant a la qualitat dels serveis i sistema sanitari. Era un líder a casa seva i serà recordat per molts a Alberta i al Canadà, com així ho demostra la llarga llista de missatges, records, pensaments, històries i notes de condol que s’estan penjant cada dia al taulell de la Universitat de Calgary, on ell va ser professor. Destaca l’obituari que el periodista André Picard ha escrit en el diari The Globe and Mail on explica la varietat de ‘barrets’ que va dur en Cy Frank al llarg de la seva vida.

Mes enllà de la qualitat del sistema sanitari, també es va preocupar per promoure l’avaluació de l’impacte social de la recerca en salut en el seu país. Tant és així que va promoure la fixació d’objectius en quant al retorn de la recerca finançada amb recursos públics per part del govern del Canadà, i també va promoure l’exercici de retre comptes del retorn obtingut. Quan en Cy Frank promovia ‘value for money’ el sistema d’I+D biomèdica, eren ben pocs els que s’hi dedicaven i hi havia molt per fer. Així ho sentíem també des de l’Agència, mentre donàvem vida al Grup ISOR.

Per nosaltres, les aportacions d’en Cy Frank en aquest àmbit van ser molt inspiradores. La primera font d’il·luminació fou el model conceptual anomenat ROI, promogut per un panel de la Canadian Academy of Health Sciences (CAHS) encapçalada pel Dr Frank, molt afí a les inquietuds que ens envoltaven.

Des d’aleshores, els estudis d’impacte de la recerca duts a terme a l’AQuAS s’han basat en aquest model conceptual. Varem tenir la sort que en Cy vingué tres vegades a trobar-se amb nosaltres: una a Màlaga i dues a Barcelona. Els seus consells encara ara ens serveixen. Aquí en volem recordar dos:

  • Si dius què vols mesurar, ja saps què tindràs
  • Entre l’avenç de coneixement i l’impacte social molt sovint el que hi ha és un líder.

La primera lliçó es refereix a que allò que les avaluacions valoren és, al cap i a la fi, allò que acaben promovent. La segona, a la importància del factor humà a l’hora de l’aplicació de troballes científiques en innovacions en salut. El que ell anomenava els ‘champions’ o promotors dels canvi, dels quals ell n’era un clar exemple.

L’empenta d’en Cy Frank no es va acabar aquí. L’any 2013 va donar suport a l’AQuAS en la co-fundació conjunta amb RAND Europe i l’agència Alberta Innovates Health Solutions de la International School on Research Impact Assessment i acceptà d’entomar d’acollir la organització a Alberta després de Barcelona. És per això que l’últim dia de l’escola de Barcelona, ell i el nostre director Josep Maria Argimon, varen intercanviar samarretes del Barça i de la selecció canadenca de hockey sobre gel. Era com una torxa olímpica que passava de Barcelona’2013 a Alberta’2014.

Des d’aquí també el trobarem a faltar.

Gaietà Permanyer, Imma Guillamon, Maite Solans, Joan MV Pons i Paula Adam

Sense títol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.