Implementar i avaluar l’impacte de les recomanacions d’Essencial

2 abr.

carialmazanCari Almazán, Responsable del Projecte Essencial

Essencial és un projecte pioner en el nostre context. Presentat el març del 2013 va ser la primera iniciativa a Catalunya i a l’Estat espanyol creada amb l’objectiu d’identificar i fer recomanacions per evitar pràctiques clíniques de poc valor. Aquest objectiu no se circumscriu a generar una llista periòdica de recomanacions. Essencial va néixer també amb la voluntat de promoure un canvi real en la pràctica clínica. Per assolir-ho s’han elaborat estratègies complementàries per implementar les recomanacions i mesurar el seu impacte.

Què entenem per pràctiques clíniques de poc valor?

És ben clar que, al costat de pràctiques d’efectivitat contrastada, n’hi ha d’altres d’escàs valor o, fins i tot, n’hi ha que no aporten cap valor substancial a la pràctica clínica. En parlar de pràctiques clíniques de poc valor ens referim a intervencions sanitàries inapropiades en circumstàncies determinades, bé perquè són inefectives, no hi ha evidència científica sobre la seva efectivitat, els riscos superen els beneficis o hi ha alternatives més cost-efectives. Les conseqüències d’una pràctica inapropiada són l’increment del sobrediagnòstic i del sobretractament, tal com fa esment l’article recent Update on medical overuse publicat a la revista JAMA.

Implementar les recomanacions i canviar la pràctica clínica, propers objectius

Trenta han estat les recomanacions publicades per l’Essencial i en vindran més. Ara s’inicia una nova etapa amb la implementació de les recomanacions. S’ha definit un marc general en el que els professionals sanitaris, amb el recolzament dels gestors i dels proveïdors, esdevenen els principals decisors del canvi i s’emfatitza el lideratge clínic de la implementació de les recomanacions. Els líders clínics, conjuntament amb els equips assistencials, identifiquen i debaten sobre pràctiques clíniques de poc valor en el seu context. Tenint en compte les característiques de l’organització, es fa una tria entre les recomanacions i es decideixen les accions més adients per fer-les efectives. Els indicadors mensuals que s’hi generin oferiran informació als equips respecte als canvis en la pràctica clínica que es produeixin.

Actualment s’ha iniciat un pilot per implementar les recomanacions de l’Essencial en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS) a 15 equips d’atenció primària (EAP). Amb els líders clínics d’aquests EAP, s’ha dut a terme la primera sessió per identificar les barreres a la implementació. L’experiència i els resultats d’aquest pilot estaran disponibles properament al web del projecte Essencial.

Per altra banda, no cal no oblidar que els pacients són també decisors rellevants en relació a les seves necessitats i la demanda de determinats serveis sanitaris. Per tant, el projecte s’ha d’acompanyar d’una estratègia de comunicació adreçada no tan sols als pacients sinó a la ciutadania en general. Aquesta estratègia s’ha iniciat amb l’elaboració d’una fitxa per a pacients que acompanya a cada recomanació, amb el doble objectiu d’informar i reforçar el missatge del professional sanitari. Així mateix, caldrà aprofundir en les habilitats necessàries i en l’exploració de noves eines i canals de comunicació per aconseguir una comunicació més efectiva.

L’inici d’aquest pilot és una fita important en el projecte. La contribució de l’Essencial a la qualitat i la sostenibilitat del sistema, millorant la pràctica clínica i evitant el malbaratament de recursos, només s’assolirà amb el reconeixement i la complicitat dels professionals sanitaris i dels pacients del valor d’aquestes recomanacions.

Sense títol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.