Visualització de dades de salut: una eina per millorar la comunicació cap a la ciutadania

30 abr.

Que la informació, les dades, seran l’element transformador de la societat del segle XXI, ja ho hem comentat en aquest blog.

accc1El periodisme científic és un reflex del creixent paper que tenen les dades numèriques en la producció i distribució d’informació en l’era digital. Reflexa la interacció entre els productors de continguts (periodistes) i d’altres camps com el disseny, la informàtica i l’estadística. La primera empresa de notícies en adoptar el terme va ser el The Guardian, el 2009, amb el seu Datablog. L’objectiu últim del periodisme científic és fer arribar a la ciutadania les informacions més quantitatives de manera comprensiva, sovint utilitzant visualitzacions que faciliten la interpretació. És, per tant, un magnífic exemple d’element que contribueix a la transformació de la societat, facilitant la divulgació, el retiment de comptes i la transparència.

En el sector sanitari, les dades de salut sovint es generen en documents i taules on s’expressen fets i relacions de forma molt tècnica, sovint complexa, cosa que en dificulta la comprensió per part del públic general. Actualment existeixen eines multimèdia que permeten millorar la difusió i divulgació d’aquestes informacions alhora que suposen una innovació en el tractament de les mateixes dades. Per posar un exemple, l’AQuAS, amb aquest objectiu de fer arribar la informació de salut de manera amigable a la ciutadania, des de l’any passat presenta un resum dels informes de la Central de Resultats utilitzant infografies.

Doncs bé, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) organitzen un taller conjunt amb l’objectiu de conèixer aplicacions i eines que permeten mostrar les dades de forma comprensible per al conjunt de la ciutadania.

El taller està adreçat als tècnics del Departament de Salut i dels seus ens adscrits i a periodistes científics, amb preferència per als socis de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. L’objectiu és que aquests dos perfils professionals coneguin com poden tractar i mostrar dades de salut en la seva feina diària, ja sigui en la difusió i presentació mitjançant canals institucionals o en els mitjans de comunicació.

El taller se celebrarà el 15 de maig a la seu de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Roc Boronat 81-95, Barcelona) amb horari de 9 a 14:30h.

Us hi esperem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.