Com es fa efectiva la participació? Èxits, beneficis i riscos

11 juny

Marta MillaretMarta Millaret, Unitat de Comunicació i Documentació, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

Una consideració atenta i no ingènua sobre qui participa, per què ho fa i des d’on ho fa, és necessària per continuar l’anàlisi sobre la participació de la ciutadania en polítiques de salut. Anem una mica més enllà. L’informe del 2012 del Belgian Health Care Knowledge Centre i l’informe de l’Australian Commission on Safety and Quality in Healthcare de 2010, tracten aquestes qüestions. Aquest article publicat a la revista The Milbank Quarterly i aquest article publicat a la revista Health Policy també aporten llum i ombres a la qüestió. Veiem-ho en termes d’èxits, beneficis i riscos.

i(Image courtesy of nonicknamephoto at FreeDigitalPhotos.net)

Quines són les experiències d’èxit en participació?

L’èxit de la participació en el nivell polític es troba en la formació d’aliances i en el reconeixement del valor de treballar conjuntament, especialment davant problemàtiques comunes com ara la implementació de noves lleis o de polítiques de govern. Malauradament, hi ha poc coneixement sobre l’impacte que finalment tenen els grups de pacients i usuaris en el procés polític.

Entre les estratègies utilitzades per aquests grups per intentar influir en les decisions polítiques destaca la construcció de vincles amb membres del govern, la presència activa en els mitjans de comunicació i el desenvolupament de polítiques d’influència dirigides a pacients, usuaris, cuidadors i professionals. Es destaquen tres punts forts a l’hora d’aconseguir ser influents: l’experiència, el foment de les relacions intra i intergrup, i el foment de les relacions polítiques.

En els darrers anys s’han anat definint uns criteris de qualitat de les organitzacions de pacients. Aquests criteris de qualitat fan referència a disposar d’un codi ètic i de bones pràctiques, la transparència en la gestió econòmica, la declaració pública de conflictes d’interessos i del finançament rebut, l’elaboració i l’accés públic a les memòries anuals de les activitats realitzades, la flexibilitat a l’hora d’establir vincles per fer front comú i no actuar de manera fragmentada i una clara definició de rols en funció d’objectius i resultats.

Quins són els beneficis esperats de la participació?

Els beneficis de la participació en l’àmbit dels serveis de salut són, en principi, la millora de la qualitat de l’atenció, el debat públic i/o la legitimació de decisions compromeses, la representativitat i l’augment de la competència, la promoció de la confiança en els serveis de salut i l’abordatge de les desigualtats i de les oportunitats a nivell de salut en afavorir actuacions a nivell individual i comunitari.

Quins riscos implica la participació?

Els riscos de la participació es troben en el desequilibri de poder i en la manca de voluntat de compartir aquest poder, la insuficiència dels mitjans humans i financers per fer aquesta participació realment efectiva, la dificultat de trobar una representativitat adequada que expressi les opinions col·lectives, el risc d’instrumentalització dels pacients per part d’un altre partícip (és fàcil pensar aquí en els interessos de la indústria farmacèutica), l’exercici de pressió per part de grups de poder i la generació de nous desequilibris de poder.

t

(Image courtesy of Kittikun Atsawintarangkul at FreeDigitalPhotos.net)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.