Mesurar l’impacte de la recerca: un repte actual

2 jul.

MaiteSolansMaite Solans, Grup ISOR

La societat espera molt de la recerca i vol conèixer quins són els seus beneficis socials, en la presa de decisions, en la salut, econòmics, etc., i per poder donar resposta a aquesta inquietud és important poder-ne avaluar el seu impacte. Un aspecte important a considerar quan volem avaluar l’impacte de la recerca seria triar quin és el nostre punt de partida: un projecte o un impacte?

Considerarem la primera opció. El nostre punt de partida és un projecte de recerca. Ara volem buscar si aquest ha propiciat un benefici en salut concret. En la majoria dels casos, aquest no serà immediat sinó que haurà de passar força temps perquè es dugui a terme. Ens trobarem aleshores que, a mesura que passa el temps, aquest projecte va contribuint d’alguna manera a un major nombre d’impactes i que, a més a més, altres projectes de recerca van intervenint entre mig. Si en canvi el nostre punt de partida és un impacte concret, ens passarà el contrari. És a dir, ens serà difícil trobar la relació amb un projecte concret ja que a mesura que ens allunyem en el temps, molts altres projectes de recerca hauran contribuït al nostre impacte.

Sense títol

Adaptat de Wooding S et al. Mental Health Retrosight. 2013

Tot això és degut a que un impacte no es deriva només d’una recerca focalitzada sinó que també hi intervenen troballes casuals, relacions personals o altra recerca relacionada. Com es trasllada la recerca a l’aplicació pràctica no està escrit a cap manual, i la recerca, al igual que tot el que ens envolta, ja no és una peça individual sinó que forma part d’un món global amb múltiples interconnexions. Com determinar en quin grau una recerca provoca un impacte particular, o a l’inrevés esbrinar l’origen inicial d’un determinat impacte esdevé, doncs, un repte engrescador.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.