Cal millorar el control de pacients amb insuficiència cardíaca i incrementar l’activitat dels hospitals de dia

10 set.

Captura de pantalla 2015-09-09 a las 18.21.46Antoni i Beatriu Bayés (B&B en el text), Cap de Servei de Cardiologia i Directora Mèdica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP) respectivament, en una entrevista d’Anna García-Altés (AGA en el text), Responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, expliquen el seu treball de millora amb pacients amb insuficiència cardíaca i exposen cap on ha d’avançar la innovació en medicina cardiològica.

AGA: Vau assistir al taller de la Central de Resultats a l’Hospital de Sant Pau sobre experiències innovadores en el camp de la cardiologia. Quina valoració en feu?

B&B: Creiem que la iniciativa de fer reunions d’aquest tipus és molt interessant i necessària, donat que és clau que es comparteixin totes aquelles experiències innovadores que permetin millorar aspectes relacionats amb l’assistència i la gestió de processos.

AGA: Què és el que més destacaríeu d’aquest taller?

B&B: El que més destacaríem del taller va ser la transparència en la presentació dels indicadors i l’anàlisi individual que els professionals o directius dels centres en feien a fi de poder explicar-ne les diferències. També destacaríem les ganes de compartir aquelles idees i projectes que havien permès millorar els indicadors o bé que podrien suposar una acció de millora.

AGA: El servei de Cardiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol ja ha interactuat a l’Observatori d’Innovació en Gestió Sanitària (OIGS) amb una experiència compartida relacionada amb el càlcul de risc d’insuficiència cardíaca. Ens podeu explicar a grans trets aquesta iniciativa?

B&B: Va sorgir la idea de construir una calculadora de risc de mort pels pacients amb insuficiència cardíaca, que a més del paràmetres clínics clàssics i informació sobre tractament utilitzés biomarcadors moderns, que han demostrat millorar la capacitat de predicció en aquest tipus de pacients. Un cop desenvolupada la calculadora, es va dissenyar i es va posar en marxa una pàgina web (www.bcnbiohfcalculator.cat) oberta als professionals. A continuació es va decidir crear una app, per tal de facilitar l’ús de la calculadora des de l’smartphone.

AGA: Quin seria el principal avantatge d’aplicar una eina com aquesta? Es pot utilitzar tant en casos de seguiment periòdic de pacients com en intervencions d’emergència?

Sense títolB&B: La BCN Bio HF Calculator és una eina que permet calcular la probabilitat de risc de mort a 1, 2 i 3 anys i també l’expectativa de vida en pacients ambulatoris amb insuficiència cardíaca. No és apte per a pacients a urgències en el moment actual.

La gran novetat d’aquesta nova calculadora és que, per primera vegada, s’utilitza una combinació de diverses variables clíniques (edat, sexe, classe funcional de la NYHA, filtrat glomerular renal estimat, sodi, hemoglobina, i fracció d’ejecció del ventricle esquerre) i variables de tractament (dosi de diürètic d’ansa, tractament amb estatines, beta-blocs i IECA-ARA2), conjuntament amb una combinació de nous biomarcadors (el ST2 que reflexa estirament, fibrosi, inflamació i remodelatge miocardíac; el NTproBNP, que reflexa estirament dels cardiomiòcits; i la troponina T d’alta sensibilitat, que reflexa dany miocardíac). Tot plegat, augmenta significativament la precisió d’aquesta eina.

AGA: La calculadora ja es fa servir a tot el sistema sanitari català o de moment només s’usa en alguns casos?

B&B: La BCN Bio HF Calculator s’està emprant de forma voluntària en un nombre creixent de professionals catalans. A més, hi ha una versió en anglès i també se n’ha desenvolupat una en mandarí i la calculadora ja s’està utilitzant als Estats Units i a la Xina.

AGA: Quin paper ha jugat l’OIGS en l’impuls d’aquest projecte?

B&B: Encara estem treballant amb l’OIGS per permetre incorporar aquesta eina a l’estació de treball de tots els professionals de Catalunya que ho necessitin.

AGA: A més, ens han dit que esteu pendents d’introduir una nova experiència. Ens podríeu avançar sobre què aniria?

B&B: La nova experiència és una activitat de gestió assistencial per evitar reingressos per insuficiència cardíaca. El nom és CSIIC (Consulta de Suport per als pacients Ingressats per Insuficiència Cardíaca) i bàsicament és un element més en el desplegament de la ruta de la IC a la Gerència Territorial de la Metropolitana Nord.

L’objectiu del CSIIC és atendre de forma individualitzada tots els pacients amb insuficiència cardíaca que són donats d’alta de l’hospital mitjançant un equip format per professionals d’infermeria, metge de família, internista i cardiòleg. Amb aquest programa es fa educació del pacient en quant a la malaltia, ajustament de dosi de fàrmacs i visites periòdiques durant els primers 30 dies. A partir d’aleshores, el pacient és remès al seu metge de primària o, segons criteris de gravetat, segueix controls a la pròpia unitat d’insuficiència cardíaca de l’hospital. Aquesta experiència ja fa 1 any que s’està duent a terme, i amb ella s’ha demostrat una reducció del 40% dels reingressos per insuficiència cardíaca.

AGA: Cap on creuen que ha d’avançar la millora de gestió en medicina cardiològica?

B&B: Cal un avanç en les següents direccions:

  1. Sectorització territorial del terciarisme, de manera que els pacients complexos puguin ser atesos a hospitals amb expertesa.

  2. Millor control i maneig ambulatori dels pacients crònics, conjuntament amb equips de medicina interna i atenció primària, per aconseguir el veritable continuum assistencial del pacient crònic.

  3. Increment de l’activitat dels hospitals de dia en detriment de l’hospitalització convencional.

  4. Increment de l’activitat de semi-crítics, per aconseguir un drenatge ràpid i eficient de les unitat de crítics.

  5. Integració assistencial de tots els actors que participen en el maneig del pacient amb cardiopatia, des del metge de primària fins al cirurgià cardíac.

  6. Eventualment, capacitat de gestió integrativa dels recursos: recursos humans, recursos financers…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.