Com millorar la medicació del pacient crònic… en només 9 casos!!

17 set.

ArantxaArantxa Catalán, Cap de l’Ambit d’Avaluació de Farmàcia de l’AQuAS

Fins a la data més de 900 metges i farmacèutics d’atenció primària han realitzat el curs on-line sobre “Maneig de la medicació en el pacient crònic (MMPC)” reconegut amb 11,7 crèdits pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries, que acaba de finalitzar la seva 3ª edició.

Sense títolEl curs MMPC consta de 3 mòduls i 9 casos clínics reals de pacients polimedicats i pluripatològics (figura 1) i té una durada de 60 hores lectives. Durant aquest temps, i mitjançant la resolució de cada cas, els alumnes adquireixen els coneixements i habilitats necessàries sobre els processos de conciliació, revisió i desprescripció de la medicació en pacients crònics. Coneixements i habilitats de les que l’aplicació sistemàtica promourà sens dubte canvis rellevants a la pràctica clínica habitual.

El curs s’imparteix íntegrament en format e-learning, mitjançant un model d’autoformació tutoritzada.

Sense títol

 Figura 1. Estructura del curs “Maneig de la medicació en el pacient crònic”


El marc teòric que precedeix cada mòdul introdueix els casos pràctics elaborats per un farmacèutic i un metge que exerceixen al seu torn de tutors per atendre possibles consultes, fer seguiment del curs i dinamitzar els fòrums. Els casos estan àmpliament documentats i donen feina i integren recomanacions locals i internacionals, basades en l’evidència científica.

Què opinen els alumnes?

Sense títol3Finalitzada cada edició, els alumnes reben una enquesta on-line amb 10 elements quantitatius (escala: gens, poc, bastant i molt) i 1 qualitatiu per recollir propostes de millora.

Amb un grau de resposta del 45%, el curs ha tingut una valoració molt favorable, com es deriva de la seva elevada “capacitat de respondre a les expectatives dels alumnes”, del “grau de compliment dels objectius d’aprenentatge”, i de la seva “satisfacció global” amb aquesta iniciativa docent. Aquestes dimensions han estat qualificades com “molt o bastant” pel 95%, el 96% i el 95% dels alumnes, respectivament.

Des d’una perspectiva acadèmica i docent el 90% dels alumnes han valorat positivament la quantitat i la qualitat de la informació, sent el marc teòric de desprescripció i el cas de pacient ancià amb demència i pluripatologies cròniques del mateix mòdul, els més ben valorats. També s’ha valorat positivament el suport rebut al llarg del curs en la resolució d’incidències.

La suma d’esforços, clau per a la formació continuada

El curs ha emprat la metodologia proposada per la Societat Espanyola de Farmacèutics d’Atenció Primària (SEFAP) en el seu llibre “Elementos básicos del abordaje de la medicación en el pacient crónico: información al paciente, conciliación, revisión y adherencia“. El curs MMPC és una activitat acadèmica promoguda per la Gerència de Farmàcia i Medicaments del CatSalut i dirigida per Ester Amado i Corine Zara, responsables de farmàcia de Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut i de la Regió Sanitària de Barcelona, respectivament.

L’Àrea d’Avaluació de Farmàcia de l’AQuAS ha coordinat el curs amb el suport de la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut que ha aportat la metodologia docent, donant suport a la impartició del curs que ha allotjat en la seva plataforma virtual Delta.

Inscripcions per a la 4a edició:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_professionals/formacio/continuada/formulari-en-linea-dinscripcio/index.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.