L’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya: present i futur

12 febr.

Montse MoaharraMontse Moharra. OIGS AQuAS

El sistema sanitari català neix d’una realitat històrica singular que afavoreix la consolidació d’un sistema caracteritzat pel finançament públic, la provisió plural i la integració de tots els recursos en una xarxa d’utilització pública, la qual cosa fa que sigui un referent i font d’innovació en gestió. En aquest context, l’any 2012 es va crear l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS) amb l’objectiu de recollir i donar valor al coneixement generat a partir de les iniciatives innovadores: les experiències innovadores, les aliances estratègiques i les millors pràctiques. Actualment, l’OIGS recull un total de 181 experiències, de les quals un 56% estan relacionades amb la gestió de processos assistencials i estratègics, un 14% amb pacients crònics, un 14% amb TIC i un 7% amb fàrmacs.

L’OIGS ofereix a més un espai d’aprenentatge sobre innovació a través d’un portal públic i una comunitat d’innovació que facilita la interacció entre els més de 400 professionals usuaris que ja estan compartint les seves experiències.

workshop

Com es registra una experiència innovadora?

Cal donar-se d’alta a la comunitat d’innovació i emplenar un formulari amb dades de l’experiència. El contingut del formulari es revisa per l’OIGS i l’experiència es publica al portal si compleix els criteris establerts: haver estat implementada dins d’una organització, ser generadora d’un canvi, haver tingut un impacte en l’optimització de recursos i ser escalable a d’altres organitzacions o sistemes.

Quan l’experiència es publica, aquelles organitzacions que ho vulguin poden presentar l’autoavaluació de l’experiència en qualsevol moment a través també de la comunitat d’innovació. L’OIGS revisa i valora l’autoavaluació presentada i aquelles experiències que superen aquesta revisió obtenen un certificat de qualitat expedit per l’AQuAS. Fins ara 19 experiències han rebut el certificat.

Identificació de les millors pràctiques en gestió sanitària

A partir del procés de revisió d’experiències innovadores en l’àmbit de la gestió, la identificació de trets comuns i per encàrrec del CatSalut, fins ara s’han identificat tres experiències potencialment escalables a tot el sistema sanitari: l’adequació de la prescripció a l’atenció primària i comunitària, el preoperatori on-line i la teledermatologia. Aquest però és un procés continu que ha de permetre identificar noves millors pràctiques.

L’OIGS en el futur

En un futur proper, des de l’OIGS es vol estimular la participació dels professionals i organitzacions del sistema important innovació i creant xarxes de coneixement a través de la participació en projectes de recerca i innovació a nivell europeu o organitzant tallers de temàtica específica. La comunitat d’innovació permetrà identificar les experiències que poden formar part de potencials grups d’interès i que podran respondre als reptes concrets relacionats amb finançament europeu com per exemple la compra pública innovadora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.